Eko-kuchnia
rzeżucha - pieprzyca siewna

Dlaczego warto jeść wielkanocne kiełki? Właściwości odżywcze rzeżuchy

Nie musisz wiedzieć, jak pisze się rzeżucha. Ważne, byś nie zapomniał wpisać jej do swojej diety. Ta dekoracja, którą w wielu domach sadzi się na Wielkanoc ma wiele zdrowotnych właściwości. Jest przy tym smaczna i banalna do wyhodowania.

Rzeżucha, która tradycyjnie pojawia się na uroczystym śniadaniu wielkanocnym w postaci dekoracji lub dodatku do potraw, to tak naprawdę pieprzyca siewna. Ten gatunek rzeżuchy jest zalecany do spożycia, dlatego warto zapamiętać tę alternatywną nazwę. Pieprzyca siewna ma specyficzny, ostry, pieprzowy smak, więc powinna przypaść do gustu nawet wybrednym smakoszom, którym przydałaby się dieta.

Jak siać rzeżuchę i kiedy zbierać plony?

Pieprzyca siewna jest bardzo prosta do wyhodowania, nie wymaga praktycznie żadnej opieki i jest bardzo tolerancyjna dla warunków. Najpierw nasiona rzeżuchy należy wymoczyć przez kilka godzin w wodzie. Gdy nasiona pokryją się śluzem, trzeba rozłożyć je na wilgotnej ligninie lub gazie. Nasiona można rozłożyć gęsto, ale tak, by nie zachodziły na siebie. Pieprzyca siewna lubi wilgoć, dlatego trzeba ją podlewać codziennie. Nie przesadzajmy jednak z ilością wody, żeby nasiona nie zgniły. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi od 20 do 22 stopni C, choć rzeżucha urośnie także w kilku stopniach powyżej zera. Zimą warto położyć ją w nasłonecznionym miejscu, a latem w cieniu. Po tygodniu można ściąć listki z kiełkami za pomocą nożyczek.

Co kryją w sobie pieprzne kiełki?

W rzeżusze jak i w innych wzrastających roślinach znajduje się wiele odżywczych składników. Kiełki pieprzycy siewnej zawierają antyoksydanty, błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E. Rzeżucha zawiera jod, więc mogą zajadać się nią osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Regularne spożywanie kiełków poprawia kości i zęby ze względu na wapń. Rzeżucha jest również źródłem siarki, która dobrze działa na skórę i włosy. Sok z rzeżuchy usuwa trądzik, odkaża i detoksykuje. Pieprzyca siewna jest doskonała, gdy chcemy schudnąć, ponieważ normuje skoki glukozy oraz przyspiesza przemianę materii. Osoby mające problemy z nerkami powinny jednak bardziej uważać ze spożyciem, właśnie ze względu na dużą dawkę siarki.

Rzeżucha to prosty i szybki sposób na dostarczenie organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Dlatego podczas świąt Wielkanocnych skorzystajmy z tej zielonej dekoracji i dodajmy jej do naszych potraw. Najlepiej, jeśli pieprzyca siewna będzie składnikiem naszego jadłospisu nie tylko od święta.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Jacek Pasewicz
Load More In Eko-kuchnia

Check Also

Kiełki w domu. Jakie nasiona wybrać i w czym je hodować?

Czy łatwo jest zdrowo się odżywiać? Jedni twierdzą, ...