Przepisy
masło orzechowe

Domowe masło orzechowe – pokarm dla mózgu i nie tylko

Przygotowując domowe masło orzechowe sprawimy frajdę wszystkim domownikom – szczególnie tym najmłodszym. Kluczem do otrzymania właściwej konsystencji jest odpowiednio mocny blender, który będzie w stanie pokruszyć orzechy i utrzeć je na gładką masę. Cała reszta jest w naszych rękach.
Masło orzechowe, przygotowywane w domu ma tę zaletę, że jest dużo zdrowsze od sklepowych. Robiąc je samodzielnie, możemy użyć wyłącznie orzechów i soli (choć z tej drugiej możemy zrezygnować). Produkty kupowane w sklepie często są natomiast “ulepszane” olejem palmowym, cukrem, mnóstwem soli i konserwantami. Poniżej przedstawiamy przepis na zdrowe i pożywane masło orzechowe, wolne od szkodliwych składników.

Składniki:
200-400 g orzeszków ziemnych arachidowych (solone bądź nie)

Sposób przygotowania:
Orzechy należy prażyć na suchej patelni na niedużym ogniu, aż się delikatnie zrumienią. Gdy zaczną mocniej pachnieć, to sygnał, że trzeba zdjąć je z ognia.
Następnie orzechy przekładamy do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach.
Jeśli chcemy, garść zmiksowanych orzechów możemy przełożyć do miseczki, by dodać je do gotowego wyrobu – masło będzie wtedy przyjemnie “chrupało”.
Orzechy nadal miksujemy. Pamiętajmy, by co jakiś czas wyłączać blender, by zapobiec przegrzaniu się silnika. Przez ten czas możemy zeskrobać masę ze ścianek.
Po jakimś czasie (w zależności od mocy blendera będzie to kilka lub kilkanaście minut), orzechy zaczną wydzielać naturalny olej, a masa powoli będzie przyjmować konsystencję pasty. 6. Gdy w masie nie ma już grudek, to znak, że masło orzechowe jest gotowe. Całość możemy przełożyć do ulubionej miseczki.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Marta Paprocka
Load More In Przepisy

Check Also

Guacamole, czyli pasta na wszystkie okazje

Guacomole to ponadczasowa pasta, której składnikiem podstawowym jest ...