Przepisy
Pasta tahini

Domowy smak orientu. Pasta tahini

Pasta tahini stanowi jeden z podstawowych składników wielu dań kuchni wschodniej. Jej sezamowy smak i gładka konsystencja z pewnością zachwycą każdego smakosza, pozwalając mu przenieść się na chwilę do krainy orientu. Gotową pastę tahini można kupić w sklepie (najlepiej zaopatrzyć się w oryginalny produkt, który można dostać w sklepach z produktami orientalnymi, ze zdrową żywnością bądź przez Internet), lecz równie dobrze można przyrządzić ją samodzielnie.

Składniki:
1 szklanka sezamu
2-4 łyżki oliwy extra virgin (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Rozgrzać dużą patelnię, następnie zmniejszyć ogień i wsypać partię sezamu (w zależności od wielkości patelni, partii może być kilka). Prażyć, często mieszając. Uważać, żeby sezam się nie przypalił, gdyż wtedy stanie się gorzki! Dobrze uprażony sezam powinien być zrumieniony na ładny złoty kolor. Uprażone ziarenka przesypać do miski i czynność powtarzać aż do przygotujemy wszystkie partie.
Gdy cały sezam będzie już uprażony, należy wsypać go do wysokiego i wąskiego plastikowego pojemnika (np. z wyposażenia blendera ręcznego).
Miksować sezam około 10 minut – aż do momentu, gdy zacznie on wydzielać naturalny olej a mikstura stanie się gładka. By przyspieszyć ten proces, do sezamu można dodać odrobinę oliwy.
Ostudzić, doprawić solą do smaku, a następnie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Pasta tahini będzie nadawała się do spożycia jeszcze przez miesiąc.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Zofia Zabłocka
Load More In Przepisy

Check Also

Domowe masło orzechowe – pokarm dla mózgu i nie tylko

Przygotowując domowe masło orzechowe sprawimy frajdę wszystkim domownikom ...