Wiedza
pole kukurydzy

GMO – fakty i mity

Czy GMO rzeczywiście jest szkodliwe? Zdania wśród różnych grup społecznych są podzielone. Organizacje ekologiczne od dłuższego czasu toczą z naukowcami wojnę na argumenty – choć, jeśli bliżej przyjrzeć się tym pierwszym, okazuje się, że nie mają oni dowodu na poparcie swoich racji. Dlaczego? Ponieważ żadne z przeprowadzonych dotychczas badań nie udowadnia, że rośliny modyfikowane genetycznie są szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi.

Niebezpieczne? Dowodów nie ma

Badania nad potencjalną szkodliwością GMO prowadzone są od wielu lat. Pzykładowo, Komisja Europejska przeznaczyła aż 200 mln euro na badania nad skutkami GMO, trwające dziesięć lat. Co ciekawe, w podsumowaniu raportu wyraźnie zaznaczono, że produkowana w ten sposób żywność i pasza dla zwierząt jest całkowicie bezpieczna. Podobne wnioski wynikają z wielu innych badań. Nie znaleziono dotąd żadnych dowodów, potwierdzających tezę o śmiertelnej wręcz szkodliwości genetycznego modyfikowania roślin. Niektórym badaczom wprawdzie się to udało, lecz przeprowadzane przez nich eksperymenty zostały zdyskwalifikowane przez poważne gremia naukowe. Analizy badań wykazały bowiem błędy nie tylko w metodzie ich przeprowadzania, ale także w interpretacji wyników.

Modyfikacja genów to wcale nie nowość

Czym jednak jest GMO? Jak się okazuje, nie wszyscy to wiedzą (w Polsce ok. 50% osób nie potrafi zdefiniować pojęcia genetycznie modyfikowanych organizmów). Nazwa brzmi groźnie, wygląda jednak na to, że nie ma się czego obawiać. Genom tych organizmów został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych lub zmiany istniejących. Środowiska przeciwne stosowaniu tej metody, widzą w zmienianiu genów duże niebezpieczeństwo. W przyrodzie proces “modyfikacji” genów trwa tymczasem od kilku tysięcy lat. To, co jemy teraz, niezbyt przypomina żywność naszych przodków.

Za czy przeciw?

Wśród zarzutów przeciwników GMO znajduje się m.in. kwestia krzyżowania się odmian transgenicznych z dziko rosnącymi chwastami, w wyniku czego miałoby dojść do powstania tzw. “superchwastów”. Organizacje, którym nie podoba się GMO (m.in. Greepeace), twierdzą także, że hodowla roślin modyfikowanych genetycznie spowoduje wzrost zużycia chemikaliów w rolnictwie. Jak wynika jednak z badań, prawdopodobieństwo krzyżowania się GMO ze zwykłymi roślinami jest bardzo niskie, a do upraw roślin genetycznie modyfikowanych stosuje się tylko jeden środek chwatobójczy – roundup. Poza tym, na terenach gdzie hodowane są roślliny GMO, zużycie herbicydów i pestycydów znacząco spada. Zwolennicy metod transgenicznych dodają ponadto, że do transferu genów dochodzi nawet w naturalnym środowisku, i to pomiędzy odległymi od siebie gatunkami. Ponadto, całkowicie bezpieczna koegzystencja upraw ekologicznych i GMO jest możliwa dzięki zastosowaniu stref buforowych oraz oddzielnych systemów skupu produktów rolnych.

Jak wynika z badań, GMO nie tylko nie jest szkodliwe, lecz może także przynieść korzyści. Przykładowo, ryż z genem odpowiadającym za wytwarzanie witaminy A wyprodukowano specjalnie na potrzeby biednych krajów azjatyckich, gdzie duża część społeczeństwa została dotknięta ślepotą. Rośliny modyfikowane genetycznie można ponadto wykorzystać do produkcji biopaliw. Pozytywnych stron jest znacznie więcej – do jednej z ważniejszych należy zwiększenie ilości produkowanej żywności oraz oszczędność środków, którze trzeba inwestować w hodowlę.

Share this Story
  • pole kukurydzy
    Wiedza

    GMO – fakty i mity

    Czy GMO rzeczywiście jest szkodliwe? Zdania wśród różnych grup społecznych są podzielone. Organizacje ekologiczne od dłuższego czasu toczą z naukowcami wojnę ...
Load More Related Articles
Load More By Jacek Pasewicz
  • Arktyka
    Bez kategorii Wiedza

    Rekordowo mała pokrywa lodowa Arktyki

    Najnowsze badania naukowe zmian pokrywy lodowej Artkyki pokazują, że globalne ocieplenie nie zwalnia. Zmniejsza się ona w zastraszającym tempie. Do takich ...
  • rybak w trakcie połowu
    Wiedza

    Ryby w kryzysie

    Jak wskazuje raport FAO kondycja ekosystemów morskich i żywych organizmów jest coraz gorsza. Tylko 10,5 proc. wszystkich gatunków jest poławiana w ...
  • ogniwa fotowoltaiczne
    Wiedza

    Co dalej z polskimi modułami fotowoltaicznymi?

    Polskie firmy szturmują rynek modułów fotowoltaicznych! W ciągu ostatnich kilku lat udział polskich produktów wzrósł o 15 proc – z 2 ...
Load More In Wiedza

Check Also

Targ Pietruszkowy w Krakowie – raj dla miłośników slow foood

Krakowscy miłośnicy slow food i ekologii w tym ...