Przepisy
Pasta guacamole

Guacamole, czyli pasta na wszystkie okazje

Guacomole to ponadczasowa pasta, której składnikiem podstawowym jest awokado. Ten pyszny owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych – przede wszystkim białko, błonnik, witaminę C,E i z grupy B, a także magnez, potas, wapń czy fosfor. Regularne spożywanie awokado pomoże nam obniżyć zły cholesterol, a jednocześnie podnieść dobry. Owoc ten wspaniale smakuje zarówno solo, jak i w rozmaitych konfiguracjach. Jedną z nich jest właśnie pasta guacamole. Oto przepis na prosty i szybki dodatek do kanapek – i nie tylko.

Składniki:
2 obrane, dojrzałe awokado
1 niewielki ząbek czosnku, drobno posiekany, posypany solą
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1-2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
kukurydziane nachos lub chipsy z tortilli
Jako dodatek (opcjonalnie): pokrojony w drobną kostkę pomidor, ½ posiekanej papryczki chili, ⅓ posiekanych listków z małego pęczka kolendry, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól

Sposób przygotowania:
Za pomocą widelca rozgnieść awokado z sokiem z cytryny oraz czosnkiem.
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać
Doprawić do smaku i podawać z tortillą lub chipsami nachos.

Smacznego!

Share this Story
  • Pasta guacamole
    Przepisy

    Guacamole, czyli pasta na wszystkie okazje

    Guacomole to ponadczasowa pasta, której składnikiem podstawowym jest awokado. Ten pyszny owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych – przede wszystkim białko, ...
Load More Related Articles
Load More By Zofia Zabłocka
Load More In Przepisy

Check Also

Domowe masło orzechowe – pokarm dla mózgu i nie tylko

Przygotowując domowe masło orzechowe sprawimy frajdę wszystkim domownikom ...