Przepisy
Hummus

Hummus doskonały, czyli Izrael na talerzu

Idealny hummus musi być gęsty, kremowy i bez ani jednej grudki. Najważniejsze jest zachowanie właściwych proporcji między składnikami oraz przygotowanie ich w odpowiedni sposób. Zapraszamy na wspaniałą, izraelską ucztę!

Składniki:
1 szklanka jasnej pasty tahini
1 szklanka suchej ciecierzycy
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
⅓ szklanki lodowatej wody
2 łyżeczki sody
sól
do posypania na wierzch: pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe, zatar, oliwa

Sposób przygotowania:
Jeden dzień przed planowanym przygotowaniem hummusu ciecierzycę należy zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Wody musi być co najmniej dwa razy tyle, co ciecierzycy. Całość zostawić na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać – powinno wyjść jej około dwie szklanki. Zalać ją dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody, po czym zagotować. Gotowanie powinno trwać ok. 40 minut, aż do momentu, kiedy pojedyncze ziarenko ciecierzycy uda się rozgnieść w palcach (powinno być maślane w środku, a nie białe i suche!). Właściwe ugotowanie ciecierzycy to klucz do udanego hummusu.
Po ugotowaniu ciecierzycy, należy ją odcedzić i opłukać, a następnie przełożyć do blendera. Następnie dodać tahinę, sok z cytryny, sól oraz czosnek i zmiksować na gładką pastę. Powinno to potrwać ok. 2-3 minut – do czasu aż nie będzie żadnej grudki.
Cały czas miksując, do gładkiej pasty należy dodawać lodowatą wodę. Dzięki temu, hummus powinien powoli nabierać aksamitnej konsystencji. Pastę należy miksować kolejne 2-3 minut, aż do czasu, gdy woda będzie idealnie wmieszana.
Gotowy hummus przekładamy do miski i dajemy mu chwilę “odpocząć”. Pastę możemy posypać ulubionymi dodatkami i zjadać ze świeżym pieczywem – doskonale w tej roli sprawdzi się ciabatta. Hummus będzie świeży przez około 5 dni, lecz na pewno zniknie szybciej.

Share this Story
  • Hummus
    Przepisy

    Hummus doskonały, czyli Izrael na talerzu

    Idealny hummus musi być gęsty, kremowy i bez ani jednej grudki. Najważniejsze jest zachowanie właściwych proporcji między składnikami oraz przygotowanie ich ...
Load More Related Articles
Load More By Jacek Pasewicz
Load More In Przepisy

Check Also

Domowe masło orzechowe – pokarm dla mózgu i nie tylko

Przygotowując domowe masło orzechowe sprawimy frajdę wszystkim domownikom ...