Zdrowie
pestycydy

Nie daj się zjeść chemii, czyli co złego mogą pestycydy

Greenpeace wzywa do zatrzymania chemizacji rolnictwa w Polsce. W latach 2000-2013 ilość zużycia pestycydów wzrosła bowiem aż o 150%. Kontakt z chemikalami znajdującymi się m.in. w żywności ma destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Pestycydy niebezpieczne dla płodu

Na szkodliwe działanie pestycydów najbardziej narażone są kobiety w ciąży i niemowlęta. Niektóre z pestycydów są w stanie przedostać się przez barierę krew-łożysko i przeniknąć do płodu, powodując ogromne szkody w jego zdrowiu. Dzieci przed narodzeniem i niedługo po nim nie mają jeszcze tak dobrze wykształconego systemu odpornościowego jak dorośli, w związku z czym kontakt z chemikaliami jest dla nich znacznie bardziej niebezpieczny. Może dojść nawet do powstania wad rozwojowych, opoźnień w rozwoju poznawczym czy zaburzeń behawioralnych. W przypadku dorosłych pestycydy również stanowią ogromne zagrożenie. Mogą one powodować powstawanie zaburzeń hormonalnych, chorób nowotworowych czy neurologicznych (choroba Parkinsona i Alzheimera).

Rozwiązanie? Ekologia

Greenpeace przeprowadził niedawno raport “Negatywny wpływ pestycydów na zdrowie. Rosnący problem”. Jego wyniki są niepokojące. Nie tylko pestycydy stosowane w rolnictwie działają bowiem szkodliwe na ludzki organizm. Równie niebezpieczne może być wykorzystywanie ich podczas codziennych prac w przydomowym ogródku. Substancje te mogą także przeniknąć przez skórę warzyw czy owoców. Katarzyna Jagiełło, koordynator kampanii “Rolnictwo ekologiczne” w Greenpeace Polska twierdzi, że jedynym rozwiązaniem jest ograniczenie stosowania w rolnictwie i ogrodnictwie chemicznych substancji i pójście w stronę ekologii.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Jacek Pasewicz
Load More In Zdrowie

Check Also

Pensja pszczoły

Pszczoła. Niepozorny owad o długości ciała nie większym ...