Eko-kuchnia
Green Pan

Toksyny w kuchni. Co zamiast teflonu?

Czy wiedzieliście, że teflonowe powłoki garnków i patelni są szkodliwe dla zdrowia? Przybory kuchenne, wykończone zapobiegającym przywieraniu materiałem, są przydatne w kuchni, ale mogą mieć destrukcyjny wpływ na nasze samopoczucie.

Jak wynika z badań Environmental Working Group, “opary” z teflonowej powłoki poddanej działaniu wysokiej temperatury, mogą nie tylko wywołać u nas symptomy podobne do grypy, ale nawet zabić naszego ukochanego kanarka (substancje te są szczególnie niebezpieczne dla małych ptaków). Tak poważnego zagrożenia nie można bagatelizować. Na szczęście w sklepach bez problemu da się znaleźć ekologiczne garnki, które są bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i nas samych. Oto kilka materiałów, które doskonale sprawdzą się w naszej kuchni.

Stal nierdzewna

Garnki ze stali nierdzewnej szczególnie przydają się podczas gotowania, pieczenia i smażenia. Materiał ten zatrzymuje ciepło, dzięki czemu potrawy podgrzewają się stopniowo i równomiernie. A co najważniejsze – stal nierdzewna nie jest toksyczna. Jej zaletą jest również łatwość w pozbywaniu się zabrudzeń. Nie dość więc, że zdrowo, to jeszcze nie trzeba męczyć się podczas zmywania.

Szkło

Materiał, który wszyscy znamy. Mimo kruchej formy, posiada on szereg niekwestionowanych zalet. Szklane przybory kuchenne nie wydzielają toksyn, są również bardzo trwałe – oczywiście pod warunkiem, że ich nie upuścimy. W przeciwieństwie jednak do garnków ze stali nierdzewnej, w szkle nie przyrządzimy wszystkiego. Nasze ulubione ciasto może nie upiec się równomiernie, nie mówiąc już o tym, że szklane formy do pieczenia są ogólnie trudnodostępne. Szklane garnki dobrze sprawdzą się jednak podczas gotowania potraw słonych, np. zapiekanek z makaronem.

Ceramika

Ceramicznych garnków używali nawet nasi starożytni przodkowie. Dzisiejsze przybory ceramiczne nie przypominają wyglądem ówczesnym, dostępne są bowiem w zdecydowanie większej gamie kolorystycznej i nie posiadają raczej równie ciekawej ornamentyki. Wyroby ceramiczne są całkowicie przyjazne dla środowiska, dlatego warto wykorzystywać je jako naczynia do przyrządzania potraw.

Ekologiczny materiał nieprzywierający

Amerykańska organizacja Green Pan, wykorzystując innowacyjną technologię Thermolon, stworzyła zestaw przyborów kuchennych o nieprzywierającej powierzchni. W przeciwieństwie jednak do garnków teflonowych, naczynia Green Pan nie wydzielają toksycznych substancji i są całkowicie bezpieczne w użytkowaniu. Cechują się one również dużą odpornością na wysoką temperaturę. Podobne produkty na bazie aluminium i specjalnych powłok stworzyła również firma Orgreenic.

Ekologiczne garnki cieszą się coraz większą popularnością wśród użytkowników. Zanim zdążysz więc dwa razy się zastanowić, wymień szkodliwe przybory na te ekologiczne i bezpieczne – z pewnością wyjdzie ci to na zdrowie.

Share this Story
  • Green Pan
    Eko-kuchnia

    Toksyny w kuchni. Co zamiast teflonu?

    Czy wiedzieliście, że teflonowe powłoki garnków i patelni są szkodliwe dla zdrowia? Przybory kuchenne, wykończone zapobiegającym przywieraniu materiałem, są przydatne w ...
Load More Related Articles
Load More By Marta Paprocka
Load More In Eko-kuchnia

Check Also

Jednorazowy kubek na kawę nie jest eko!

Jeśli czytasz teksty na tym portalu, jesteś osobą ...