Eko-kuchnia
Polska zdrowa żywność

Zdrowe, bo polskie. Czy nasza żywność podbije świat?

Stowarzyszenie “Polska Ekologia” przygotowało program “EkoEuropa – jakość i tradycja”, realizowany we współpracy z Agencją Rynku Rolnego. Przedsięwzięcie ma na celu promocję polskiej żywności w Japonii, Singapurze i Stanach Zjednoczonych.

Zielona wyspa ekologiczna

Mieszkańcy innych kontynentów, podobnie jak Europejczycy zwracają coraz większą uwagę na to, co ląduje na ich stołach. Jak się okazuje, Polska jawi im się jako zielona wyspa ekologiczna, a jej produkty uznają za żywność najwyższej jakości. Według prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych “Polska Ekologia”, Pawła Krajmasa, wartość polskiej produkcji ekologicznej co roku wzrasta o ok. 20-30%. Niebagatelne znaczenie ma również promocja zdrowej żywności przez rolników, zakładanie lokalnych biobazarków itd. Rynek żywności ekologicznej w Polsce wart jest ok. 600-650 mln zł.

Pierwsi w Europie

Szerokie grono konsumentów, zarówno z Polski, jak i z zagranicy docenia zdrową, nieprzetworzoną żywność. A w naszym kraju z pewnością jej nie brakuje. Stąd pomysł Stowarzyszenia “Polska Ekologia” na zdobywanie zagranicznych rynków zbytu i klientów ze wszystkich stron świata. Jak mówi Paweł Krajmas, dzięki dzisiejszym możliwościom transportu dostarczenie świeżej żywności do Japonii czy Stanów Zjednoczonych nie stanowi dużego problemu. I dodaje, że liczy na sukces projektu. Program “EkoEuropa – jakość i tradycja” jest bowiem jedynym tego typu przedsięwzięciem w Europie.

Polski antyoksydant

Okres działania projektu przewidziano na trzy lata. Jeśli prognozy się sprawdzą, sprzedaż produktów ekologicznych na zagranicznych rynkach powinna zwiększyć się o 20-50%. Do Stowarzyszenia “Polska Ekologia” należy na razie 50 firm. Krajmas ma jednak nadzieję, iż wkrótce dołączą do nich kolejne. Jest bowiem bardzo prawdopodobne, że projekt rzeczywiście odniesie sukces. Już teraz Japończycy doceniają wartość polskich produktów – między innymi soku z aronii, który uznawany jest tam za antyoksydant, czy kapusty. Duże szanse na podbicie japońskiego rynku ma także polska wołowina.

Share this Story
  • Polska zdrowa żywność
    Eko-kuchnia

    Zdrowe, bo polskie. Czy nasza żywność podbije świat?

    Stowarzyszenie “Polska Ekologia” przygotowało program “EkoEuropa – jakość i tradycja”, realizowany we współpracy z Agencją Rynku Rolnego. Przedsięwzięcie ma na celu ...
Load More Related Articles
Load More By Zofia Zabłocka
Load More In Eko-kuchnia

Check Also

Ule w mieście

Coraz większą popularność zyskuje na świecie pszczelarstwo miejskie. ...