Przepisy
zupa z soczewicy

Zupa z soczewicą i warzywami – w sam raz na chłodne dni!

Zupa z soczewicą i warzywami jest pyszna, zdrowa i znakomita na ponure, chłodne dni. W łagodnej wersji doskonale nadaje się dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia, choć z pewnością posmakuje także dorosłym.

Składniki:
⅔ szklanki czerwonej soczewicy
1-2 pokrojone w kostkę marchewki
2-3 pokrojone w kostkę zmieniaki
1 cebula
½ niewielkiego selera
2 ząbki czosnku
1 ½ litra wody
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka oregano
sól

Sposób przygotowania:
W garnku zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
Dolać 1,5 litra wrzącej wody, a następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę i seler. Po chwili można dodać także soczewicę i ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia.
Gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i znów zagotować. Doprawić do smaku, wykorzystując oregano, curry, słodką mieloną paprykę, majeranek oraz sól.
Opcjonalnie – zupę można zblendować mikserem i zagęścić serkiem topionym.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Marta Paprocka
Load More In Przepisy

Check Also

Domowe masło orzechowe – pokarm dla mózgu i nie tylko

Przygotowując domowe masło orzechowe sprawimy frajdę wszystkim domownikom ...